Ombouw Metz 45 (CT-1 of CL-1)

Share Button

Waarschuwing, de stuurspanning uit sommige Metz flitsers erg hoog, niet alle camera’s kunnen hier tegen. Sluit dus nooit zomaar een oude flitser op je camera aan,  maak gebruik van een trigger setje (bv cactus of ctr-301p)

Geinspireerd door strobist fotograaf David Hobby op zoek naar spulletjes waarmee ik aan de slag kon. Het aanschaffen van een setje remote triggers, flitsparapluutje statiefjes ontbraken nog steeds aan goeie flitsers. De Vivitar HV285 schijnt een prima fliser zijn voor de strobist fotograaf echter is deze slecht te verkrijgen en relatief duur. Ik ben Hollander dus op zoek naar alternatieven, op een van de fora kwam ik een document tegen over de ombouw van een Metz 45. Via marktplaats twee Metz45 flitsers aangehandeld, in een proefopstelling de modificaties getest maar ik was niet tevreden met het resultaat.

Nadat de flitsers een tijdje op mijn buro in de weg lagen besloten om een nieuwe poging te wagen. Na bestudering van de werking van de flitser tot een nieuwe ombouw strategie gekomen welke ik nu uit de doeken ga doen. Als de ombouw gereed is kan je met de bestaande draaischakelaar het flitsvermogen in stapjes terugregelen. Elke stap is 1 stop of halvering van het flitsvermogen.

In deel 2 vervangen we de standaard batterijen-korf voor 2 of 4 lithium accus voor nog meer flits plezier!

 • Stap1

Verkrijg een Metz 45 CT-1 of een CL-1, een CT-5 is niet geschikt voor deze ombouw.

 • Stap 2

Controleer de werking. Het is belangrijk dat de flitser zijn vermogen op de automaatstand nog terug kan regelen. Dit is eenvoudig te controleren door tegen een witte muur te flitser, je zal zien en horen dat de flitser niet het volle vermogen gebuikt als de flitser op M zet dan zal de flitser zijn maximale lichtopbrengst leveren.

 • Stap 3

maak de flitskop open en neem de bovenste print los.

DSC_6426

 

 • stap 4

Verwijder onderstaande 5 condensatoren en 5 weerstanden door deze los te solderen.

DSC_6428

 • Stap 5

Onderbreek onderstaande printspoortje door deze weg te krabben met een mesje.
Boor op de twee aangegeven plaatsen 1 mm gaatjes en krab rond het gaatje de laklaag van de print af zodat je hier een draadje kan solderen.

D7K_8729

 • Stap 6

Plaats de componenten en draden volgens onderstaand schema.

D7K_8730

 

 • Stap 7

Verwijder de draaischakelaar uit de flitskop, door de schakelaar volledig naar links te draaien kan je deze losnemen.

DSC_6440

 • Stap 8

Modificeer het deksel door wat plasic weg te knippen en zodoende een extra stand te creeren.

DSC_6441DSC_6437

 • Stap 9

Breng volgens onderstaand plaatje de beschrifting aan, ik gebruik hiervoor een dymo labelwriter, en plaats de schakelaar terug. Controleer of je de schakelaar naar de verborgen stand kan draaien.

D7K_8736

 • Stap 10

Zet de flitskop weer in elkaar, let op dat de draaiknop daadwerkelijk de schakelaar bediend.

 • Stap 11

Verwijder de staafbehuizing, door de 2 schroefjes aan de achterkant bij de aan/uit schakelaar los te nemen. Vervang het “oogje” voor een weerstandje van 150k, schuif een stukje krimpkous of sok over de weerstand heen zodat deze geen contact kan maken met de andere onderdelen. Zet dit deel weer in elkaar.

DSC_6453DSC_6454
batterijen plaatsen, testen en veel foto plezier.

Ombouwservice…..
Denk je dat de ombouw je niet gaat lukken, voor een 20€ bouw ik de flitser voor je om. Neem even contact op voor een afspraak.